Huba Grifola Frondosa, trsovnica lupeňovitá al. kriakový hríb, japonsky maitake je typická pre Európu, Áziu, severovýchod Japonska a východnú časť Severnej Ameriky. Je chutná a populárna, od dávnych čias sa konzumuje nielen pre gastronomické potešenie, ale aj pre svoje fyziologické účinky.

Účinnosť tejto huby poznáme dnes vďaka rôznym vedeckým výskumom. Môžeme ju zaradiť do nášho jedálnička pri rôznych príznakoch a zdravotných ťažkostiach ako doplnok našej stravy, zvyšujúc tým účinok iných látok.

Fyziologické  účinky:

  • zvyšuje tvorbu inzulínu
  • znižuje hladinu cukru v krvi, vyslovene sa odporúča pri cukrovke
  • znižuje vysoký tlak
  • znižuje LDL cholesterol, ale nie HDL cholesterol
  • výskumy na zvieratách preukázali, že môže zabrániť zaťaženiu pečene v dôsledku nevhodnej stravy
  • znižuje chuť do jedla, zabraňuje priberaniu
  • kvôli vysokému obsahu ergosterínu sa môže užívať pri prevencii rednutia kostí
  • výskumy na zvieratách potvrdzujú pozitívne výsledky liečby rakoviny prostaty
  • v značnej miere pomáha odstrániť vedľajšie účinky chemoterapie
  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu voči vírusom

 

Najdôležitejšie účinné látky:

Beta glukán:  Najdôležitejšou účinnou látkou je beta glukán, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri aktivácii Nk buniek a T lymfocitov. Táto schopnosť aktivácie je vlastne tajomstvom účinku, pretože tieto bunky zohrávajú dôležitú úlohu v budovaní a správnom fungovaní imunity, keďže zabraňujú negatívnemu vplyvu voľných radikálov.

Ergosterin: Je provitamínom  vitamínu D (kalciferolu), rozpustný v tukoch, ktorý sa vďaka slnečným lúčom mení na vitamín D. Vitamín D pomáha harmonizovať hladinu vápnika a fosforu v krvi a takto optimálnym vývinom stavby kostí predchádza rednutiu kostí, kazeniu zubov a má pozitívny vplyv na ďalšie dôležité procesy v našom tele.

Je dôležité vedieť, že samotná prítomnosť provitamínu v našom tele nestačí, na jeho premenu sú potrebné slnečné lúče.

Trávme teda veľa času na čerstvom vzduchu aj od jesene do jari, aby sme boli naozaj zdraví!