
Huba Lencinus Edodes
Huba Lencinus Edodes je známejšia pod označením shiitake. V Japonsku a v Číne ju pestujú už približne 2000 rokov, no v súčasnosti je rozšírená po celom svete. Po hlivách a šampiňónoch je to najpestovanejšia huba. Shiitake obsahuje viaceré sírne zlúčeniny (napr. lentionín), ktoré spôsobujú jej charakteristickú, cesnaku veľmi podobnú chuť.
Najdôležitejšie účinné látky:
Výskumný tím profesora Shikaharu po prvýkrát úspešne extrahoval z huby shiitake polysacharid lentinan – zlúčeninu b-D-glukánu, ktorá je dodnes jedným z najznámejších protirakovinových výťažkov z húb. Lentinan stimuluje fungovanie imunitného systému a nemá žiadne známe nežiadúce účinky. Eritadenín, obsiahnutý v shiitake, znižuje krvný tlak a zabraňuje tvorbe trombóz. Taktiež znižuje obsah tukov a zvyšuje podiel bielkovín v lipoproteínoch v celom organizme. Eritadenín tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Fyziologické účinky:
Shiitake sa odporúča užívateľom, ktorí trpia problémami krvného obehu, keďže obsahuje veľké množstvo draslíka a fosforu, pričom sodík obsahuje len v minimálnej miere.
- má antivirózne účinky
- je účinná proti baktériám a plesniam
- je imunostimulantom, aktivuje fagocyty
- zabraňuje tvorbe nádorových zmien v organizme
- extrakt Mycélium chráni pečeň, zastavuje zápalové procesy
- stimuluje tvorbu inzulínu a zabraňuje vzniku cukrovky
- má všeobecne posilňujúce a vitalizačné účinky, blahodarne vplýva na potenciu